مدیر کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی اظهار داشت : استان مرکزی با داشتن شهرهایی با قدمت طولانی در دل خود آئین ها و سنت های فراوانی را دارد.
به گزارش اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی، مجتبی رضوانی گفت: آئین ها و سنت هایی که گرد زمان بسیاری از آنان را به دست فراموشی سپرده است و وظیفه این اداره کل احیاء این آئین های کهن است که تلاش شده هویت بومی این رسوم زنده نگاه داشته شود تا آنجا که راهیابی 3 آئین سنتی شهرستان تفرش به شانزدهمین جشنواره نمایش های آئینی سنتی تهران مجالی کوتاه به این آئین ها را فراهم می کند.
رضوانی گفت : سه آئین سنتی \" به تخت نشستن داماد\"، \"نقل خوانی چگور\" و \" پرده خوانی\" شهرستان تفرش در حالی به شانزدهمین جشنواره بین المللی آئینی و سنتی تهران راه یافته است که تاریخ این شهرستان از زمان قبل از اسلام تا عصر حاضر آیین ها و سنت های زیادی را از زرتشت، هخامنشیان و اشکانیان و بعد از آن در زمان طاهریان و صفاریان و سامانیان و آل بویه و غزنویان به خود دیده است.
وی در خصوص احیاء آئین های کهن استان مرکزی تصریح کرد : آیین هایی که دیگر تنها اثر کمرنگی از آن به جا مانده است و حال با ثبت این آثارها سعی می شود کمکی به حفظ این تاریخ کهن ایران زمین صورت گیرد. آئین هایی چون کوسه گلدی، میرنوروزی، به تخت نشستن داماد، نقل گویی در چوگور و پرده خوانی از جمله این رسم هاست که هریک در منطقه ای از استان و در زمانِ خاصی در سال رواج دارد و راهیابی سه آئین سنتی \"به تخت نشستن داماد، نقل گویی در چوگور و پرده خوانی به شانزدهمین جشنواره بین الملی نمایش های آئینی سنتی تهران مجالی برای نگاهی کوتاه به این سه آئین است.
مدیر کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی بیان کرد : به تخت نشستن داماد از رسم های زیبای استان مرکزی است که رتبه برتر را در این جشنواره بین المللی به خود اختصاص داده است.
مجتبی رضوانی خاطرنشان کرد : شانزدهمین جشنواره بین المللی آئینی و سنتی 24 تا 30 شهریور در تهران برگزار می شود و سه آئین سنتی به کارگردانی یوسف شاه حسینی از شهرستان تفرش استان مرکزی مجالی کوتاه را به آیین های شهری به قدمت تاریخ ایران فراهم می کند. تفرش شهری قدیمی محصور شده در بین رشته کوهها است که علاوه بر داشتن اب و هوایی بسیار مطبوع و نام آوران بزرگ آیین های و سنتهای زیبایی دارد که بویی از مهر و وفا می دهد.
یوسف شاه حسینی کارشناس و پژوهشگر نمایش های آئینی و سنتی که این سه کار را احیا و کارگردانی کرده است گفت: آئین به تخت نشستن داماد از رسم های زیبای استان مرکزی است که در روز عروسی انجام می شود و قبل از اینکه داماد به خانه عروس برای آوردنش برود، به حمام می رود و آئین به تخت نشستن داماد از زمانی آغاز می شود که داماد از حمام بیرون می آید و پس از بیرون آمدن داماد، وی را بر تختی می نشانند و پدر داماد لباس دامادی بر تن وی می کند و کلاه دامادی را بر سرش می گذارد. در این مراسم داماد دو ساقدوش دارد که یکی مجرد و دیگری متاهل است و پدر داماد یکی یک دستمال ابریشم نیز به آن ها می دهد.
این کارشناس آئینی دور کردن چشم زخم را از دیگر بخش های این آئین خواند و توضیح داد: چرخاندن اسفند بر سر داماد و شکستن تخم مرغ در پشت پای داماد از آداب این بخش است و \"سرحمامی\" یکی از بخشهای مهم این مراسم است و مهمانان هدایا و انعام خود را در مجمع های بزرگ برای داماد می آورند که این هدایا شامل قند، شیرینی، آجیل، خشکبار و میوه های فصل است.
شاه حسینی با بیان اینکه دادن \"سرحمامی\" یکی از بخشهای مهم این مراسم است، توضیح داد: مهمانان هدایا و انعام خود را در مجمع های بزرگ برای داماد می آورند که این هدایا شامل قند، شیرینی، آجیل، خشکبار و میوه های فصل است. پس از آن گروه های جوان گرد هم می آیند و به اجرای بازی های بومی، محلی و رقص های چوبکی می پردازند. در پایان مراسم پس از اینکه مهمانان با ناهار پذیرایی شدند، هدایا و سرحمامی بین آنان تقسیم می شود.
وی مراسم \" نقل خوانی چگور\" را از دیگر آئین های شهرستان تفرش خواند و گفت: این آئین نقل شاه خطایی شامل صلوات و درود بر محمد و ائمه اطهار و نصیحت پدر به پسر است و پرده خوانی رستم و سهراب نیز دیگر نمایش آئینی راه یافته به جشنواره است و نوعی نمایشِ مذهبی ایرانی. در این نمایش کسی با عنوان «پرده خوان» از روی تصویرهایِ منقوش بر پرده، مصایب اولیای دین ــ بویژه اولیای مذهب شیعه ــ را با کلام آهنگین روایت میکند.
/108
انتهای پیام/